Leestijd: 2 minuten

Iedere ondernemer heeft hier mee te maken; de overeenkomst. De overeenkomst is onderdeel van het contractenrecht. Wat is er nou belangrijk bij het opstellen van een overeenkomst? Hieronder wat tips voor jou als ondernemer om een overeenkomst goed op te stellen.  

  1. Overleg met de andere partij goed wat je wilt afspreken. Als afspraken voor beide partijen helder zijn, dan voorkom je achteraf discussies. 
  2. Zorg dat duidelijk is wie de partijen zijn. Gebruik het uittreksel van de kamer van koophandel om de partijen goed te omschrijven. 
  3. Stel een overeenkomst altijd schriftelijk op. Vooral als er een groot belang mee gemoeid is.  Mocht achteraf toch discussie ontstaan dan staat op schrift wat partijen hebben bedoeld. Schriftelijke afspraken zijn vaker makkelijker te bewijzen dan wanneer je mondelinge afspraken maakt. Leg in ieder geval de belangrijke zaken van de overeenkomst schriftelijk vast. 
  4. Probeer zaken zo eenvoudig mogelijk op te schrijven. De ervaring leert dat overeenkomsten waarin zaken eenvoudig zijn opgeschreven, vaak voor minder discussie zorgen. 
  5. Zorg dat je de overeenkomst laat ondertekenen door de juiste persoon van een organisatie. Stel je de vraag: Is de ondertekenaar wel bevoegd om deze overeenkomst aan te gaan. Het uittreksel van de KvK geeft hier vaak uitsluitsel over. 
  6. Probeer altijd een balans te vinden tussen wat jij als ondernemer wilt en wat de ander partij wil. Als de overeenkomst niet in balans is dan leidt dit uiteindelijk tot frustratie bij een partij en daar heb je niets aan. Natuurlijk is onderhandelen onderdeel om tot een overeenkomst te komen, maar enig begrip voor de andere partij is daarbij wel nodig.  
  7. Als laatste tip en dat lijkt op voor eigen parochie spreken. Ga tijdig naar een jurist die gespecialiseerd is in het contractenrecht. Meestal is alleen het sparren met een jurist al voldoende om zaken zo op te schrijven dat je als ondernemer niet in een enorme discussie terechtkomt. Wat geld spenderen om tot een goede overeenkomst te komen, voorkomt vaak dat je in een situatie terechtkomt waarin de juridische kosten (en dan nog maar te spreken van imagoschade) de pan uitrijzen. 

Contact

Hopelijk heb je als ondernemer wat aan de hiervoor vermelde tips. Bij vragen kun je contact opnemen met de juristen van Ondernemingsjuristen BV. De juristen hebben veel ervaring met het opstellen van overeenkomsten en de advisering daarin. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 035-2057340 of per e-mail: info@ondernemingsjuristen.nl.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *