Leestijd: 2 minuten

Een werknemer weigert werk of mee te werken in het geval van ziekte en een officiële waarschuwing heeft niet gewerkt. Wat dan? In dat geval heb je als ondernemer verschillende mogelijkheden. Twee mogelijkheden die je zou kunnen toepassen zijn (1) het opschorten van het loon of (2) een loonstop. Wat is het verschil tussen beide opties?

Wat is het opschorten van loon?

Bij een opschorting van loon houdt de werkgever het loon tijdelijk achter. De werknemer moet eerst gaan meewerken voordat hij achteraf alsnog zijn loon krijgt. Het is dus een tijdelijke maatregel en als de werknemer doet wat je als werkgever van hem vraagt, dan moet je het loon alsnog betalen. 

Wat is een loonstop?

Bij een loonstop betaal je als werkgever definitief het loon niet uit. De werknemer blijft verplicht om mee te werken maar hij krijgt achteraf niet het niet uitbetaalde loon uitbetaalt. Werkt de werknemer mee dan betaal je vanaf dat moment het loon weer.

Het verschil is dus dat je bij het opschorten van het loon het loon verschuldigd blijft en bij een loonstop niet. Een loonopschorting is een minder vergaande sanctie dus kies je meestal eerst voor deze optie. Alleen in het geval van zeer kwalijke zaken ga je meteen over tot een loonstop.

Eerst waarschuwen

Voordat je als werkgever overgaat tot het opschorten of het stopzetten van het loon, moet je de werknemer een waarschuwing geven. Je moet expliciet vermelden aan de werknemer dat je het loon gaat opschorten of het loon stopzet als hij niet meewerkt. 

Let op ondernemers!

Gebruik de juiste term voor de juiste situatie. Indien je namelijk loonopschorting noemt in een brief terwijl je een loonstop wilt doorvoeren dan moet je achteraf met terugwerkende kracht alles nabetalen. Bij een loonstop hoef je namelijk niet na te betalen en dat kan behoorlijk wat geld schelen. 

Contact

Neem gerust contact met ons op voor eventuele vragen. Onze juristen hebben veel ervaring met het begeleiden van ondernemers bij niet meewerkende werknemer en de advisering daarin. Ook voor vragen omtrent risico’s voor werkgevers kun je bij ons terecht. Wij helpen graag. We zijn te bereiken via info@ondernemingsjuristen.nl of via telefoonnummer 035-2057340.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *