Leestijd: 2 minuten

Stel een werknemer wil een huis kopen maar heeft nog geen vast contract, kan de werknemer dan een hypotheek krijgen? Dat kan zeker wel, maar een hypotheekverstrekker (vaak een bank) wil in dat geval vaak een intentieverklaring van de werkgever. Wat is het risico voor jou als ondernemer (werkgever) om deze intentieverklaring af te geven?

Wat is een intentieverklaring voor het verkrijgen van een hypotheek?

Een intentieverklaring (of werkgeversverklaring) is een verklaring van de werkgever waarin deze verklaart het voornemen te hebben om de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na afloop om te zetten in een vast contract (arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd). 

Hoe lang moet je in dienst zijn voor het verkrijgen van een intentieverklaring?

Er is geen termijn dat een werknemer in dienst moet zijn om een intentieverklaring te krijgen. Echter, een hypotheekverstrekker gaat vaak niet akkoord met een intentieverklaring tijdens de proeftijd. Voor de hypotheekverstrekker is een intentieverklaring een indicatie dat je de lening (hypotheek) terug kunt betalen. De verklaring mag dan ook niet ouder zijn dan 3 (drie) maanden. 

Wat zijn de gevolgen voor de werkgever bij het afgeven van een intentieverklaring?

Kort gezegd; zijn er geen gevolgen voor jou als ondernemer. Zowel de hypotheekverstrekker als de werknemer kunnen geen rechten ontlenen aan de intentieverklaring. De verklaring van de werkgever is daarom niet juridisch bindend om daadwerkelijk een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden aan de werknemer die heeft verzocht om een intentieverklaring. Een werknemer kan geen vast contract afdwingen als de werkgever in de werkgeversverklaring heeft geantwoord dat bij een zelfde functioneren over gaat tot het aanbieden van een contract voor onbepaalde tijd.  

Contact

Neem gerust contact met ons op voor eventuele vragen. Onze juristen hebben veel ervaring met het opstellen van intentieverklaringen en de advisering daarin. Ook voor vragen voor risico’s voor werkgevers kun je bij ons terecht. Wij helpen graag. We zijn te bereiken via info@ondernemingsjuristen.nl of via telefoonnummer 035-2057340.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *