Leestijd: 2 minuten

Je hebt als ondernemer je oog laten vallen op een onderneming die potentie heeft om jouw onderneming aan te vullen. Alvorens de onderneming te kopen, is het van belang om onderzoek te doen naar de onderneming. Dit kan op juridisch gebied maar ook bijvoorbeeld op financieel en economisch gebied. In dat geval voer je vaak een due diligence onderzoek uit om te onderzoeken of de onderneming is wat het lijkt. 

Wat is een due diligence onderzoek?

Bij een due diligence onderzoek analyseer je de onderneming zorgvuldig op economische, juridische, fiscale of financiële zaken. Je brengt de risico’s en kansen van de onderneming op de verschillende gebieden in kaart en controleert of de doro de verkoper aangeleverde informatie juist en correct is.  

Waarom zou je een due diligence onderzoek doen?

Met een due diligence onderzoek probeer je een volledig beeld te krijgen van alle cijfers, gegevens en data van de onderneming. Je voorkomt hiermee dat er nadat de verkoop heeft plaatsgevonden lijken uit de kost komen. Denk daarbij aan lopende rechtszaken, claims, schulden of werknemers die ziek zijn. 

Uitkomst bij due diligence onderzoek

Als het due diligence onderzoek is uitgevoerd leg je de belangrijkste zaken vast in een due diligence rapport. Afhankelijk van de grote van de overname en het belang van het onderzoek kan dit een uitgebreide rapportage zijn of slechts een overzicht van de conclusies en bevindingen. 

Wat kun je met de uitkomsten van een due diligence onderzoek doen?

Zijn er zaken geconstateerd die van belang zijn dan kun je als koper het volgende in gang zetten:

  • Aanpassing van de koopprijs verzoeken;
  • Aanvullende voorwaarden stellen waarmee je bepaalde zekerheden krijgt;
  • Je kunt specifieke vrijwaringen of garanties opnemen;
  • Uiteindelijk kan het onderzoek ertoe leiden dat je afziet van de aankoop van de onderneming.

Contact

Neem gerust contact met ons op voor eventuele vragen. Onze ondernemingsrechtjuristen hebben veel ervaring met het begeleiden van ondernemers bij overname van een onderneming en de advisering daarin. Ook voor vragen over de risico’s bij een overname kun je bij ons terecht. Wij helpen graag. We zijn te bereiken via info@ondernemingsjuristen.nl of via telefoonnummer 035-2057340.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *