Leestijd: 2 minuten

Stel dat een werknemer niet meer functioneert zoals het moet op een bepaalde functie. Wat dan? In dat geval kun je als ondernemer/werkgever voor een aantal opties kiezen. Één van de opties is demotie van de werknemer. Het kan namelijk zo zijn dat je de werknemer op een andere functie of een uitgeklede functie nog kunt gebruiken. 

Wat is demotie?

Demotie is eigenlijk het tegenovergestelde van promotie. Bij promotie krijgt de werknemer een functie waarbij deze vaak meer verantwoordelijkheden krijgt en meer gaat verdienen. Bij een demotie gaat de werknemer van een hogere functie naar een lagere functie en krijgt daarbij minder salaris. 

Onderscheid vrijwillige demotie of gedwongen demotie

Bij een vrijwillige demotie kiest de werknemer zelf voor een lager salaris en een lagere functie. Vaak omdat de werknemer zelf ook in de gaten heeft dat deze het niet meer kan bijbenen. Bij een gedwongen demotie heeft het verbetertraject bij een werknemer niet het gewenste resultaat gehad om tot een beter functioneren te komen en kan de werknemer zijn huidige functie niet meer naar behoren doen. 

Eenzijdige wijziging van arbeidsovereenkomst

Het is van belang dat in de arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen, zodat een werkgever een arbeidsvoorwaarden eenzijdig mag wijzigen. Is dit beding niet aanwezig dan is het lastiger om zonder toestemming van de werknemer de arbeidsvoorwaarden te wijzigen. In beginsel moet een aanleiding aanwezig zijn om een voorstel tot demotie te doen. Het gedane voorstel moet ook redelijk zijn. Daarnaast moet het voorstel zodanig zijn dat de werknemer het dient te aanvaarden. Het is dus per geval van belang om te kijken of een werknemer voor demotie in aanmerking komt. 

Demotie soms goedkoper dan ontslag

Vooral bij wat oudere werknemers kan demotie bij het niet functioneren een beter en goedkoper alternatief zijn dan een ontslagaanvraag. Als werknemers in de buurt van pensioen komen dan kan het goedkoper zijn om de werknemers in dienst te houden, maar minder verantwoordelijkheden te geven. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd kan een werkgever namelijk afscheid nemen van de werknemer zonder transitievergoeding verschuldigd te zijn. 

Nu steeds meer mensen de pensioengerechtigde leeftijd bereiken en de modernisering steeds sneller gaat, kan de optie van demotie een goede optie zijn. 

Contact

Neem gerust contact met ons op voor eventuele vragen. Onze juristen hebben veel ervaring met het begeleiden van ondernemers bij demotie van een werknemer en de advisering daarin. Ook voor vragen voor risico’s voor werkgevers kun je bij ons terecht. Wij helpen graag. We zijn te bereiken via info@ondernemingsjuristen.nl of via telefoonnummer 035-2057340.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *