Leestijd: 2 minuten

Wanneer voldoe je als ondernemer aan de AVG-wetgeving, welke wetgeving vanaf 25 mei 2018 van kracht is. Alle bedrijven die met persoonsgegevens verwerken hebben namelijk te maken met AVG-wetgeving. In dit blog staan enkele tips die je als ondernemer kunt gebruiken om aan de wetgeving te voldoen. 

Wat is AVG-wetgeving?

AVG is de privacywetgeving die de belangrijkste regels met de betrekking tot de omgang met persoonsgegevens in Nederland vastlegt. Dit is de opvolger van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Enkele tips

Enkele tips voor ondernemers die te maken krijgen met de verwerking van persoonsgegevens zijn:

  1. Zorg dat je een privacy-statement en cookieverklaring hebt. Als informatieverplichting heb je de verantwoordelijkheid klanten te informeren hoe je omgaat met persoonsgegevens binnen je organisatie;
  2. Zorg dat je goede afspraken hebt met partijen die namens jou persoonsgegevens verwerken. Deze afspraken leg je vast in een verwerkersovereenkomst;
  3. Bij het voorkomen dat datalekken plaatsvinden moet je voldoende technisch en organisatorische maatregelen nemen. Dit houdt in dat je er zo goed mogelijk voor moet zorgen dat je een datalek voorkomt;
  4. Stel een verwerkingsregister op waarin ook de datalekken worden vermeld. Het is belangrijk om datalekken tijdig in kaart te brengen omdat je bij een eventueel datalek (welke ernstig is) je deze binnen een termijn van 72 (tweeënzeventig) uur bij de Autoriteit Persoonsgegevens kenbaar moet maken. 

Het is daarnaast van essentieel belang dat je binnen jouw organisatie een bewustzijn creëert dat het verwerken van persoonsgegevens een grote mate van zorgvuldigheid met zich meebrengt. Het is van belang om een datalek te voorkomen. Dit is alleen mogelijk als binnen jouw organisatie je werknemers op elk niveau zich hiervan bewust zijn. 

Contact

Neem gerust contact met ons op voor eventuele vragen. Onze juristen hebben veel ervaring met het het opstellen van documenten die te maken hebben met AVG-wetgeving (zoals verwerkersovereenkomsten, privacy statements of cookieverklaringen). De juristen zijn ook bedreven in het geven van workshops op het gebied van privacywetgeving. Ze helpen graag. We zijn te bereiken via info@ondernemingsjuristen.nl of via telefoonnummer 035-2057340.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *