Leestijd: 2 minuten

Bij het aangaan van een aannemingsovereenkomst is vaak nog niet bekend wat de aannemer voor bepaalde zaken rekent en wat de wensen van de opdrachtgever precies zijn. In dat geval kan de aannemer een stelpost in de offerte opnemen. 

Wat is een stelpost precies?

Een stelpost is een geschat bedrag voor een onderdeel van de verbouwing. De aannemer weet nog niet wat de daadwerkelijke kosten. Zodra de daadwerkelijke kosten bekend zijn, kan de aannemer ze verrekenen met de stelpost. Op het moment dat het bedrag lager uitvalt, heeft de opdrachtgever geluk. Maar vallen de kosten hoger uit dan moet de opdrachtgever bijbetalen. 

Voorbeeld van een stelpost

Voorafgaand aan het tekenen van de aannemingsovereenkomst weet de opdrachtgever nog niet welke keuken hij wenst. In dat geval neemt de aannemer een stelpost op van een gemiddelde keuken. In een later stadium bepaalt de opdrachtgever dan welke keuken hij geplaatst wil hebben.

Provisie rekenen over de stelpost

De stelpost blijft, zowel bij het sluiten van de aannemingsovereenkomst als bij de eindafrekening, een aparte post. Een aannemer mag een provisie rekenen over de uitgaven aangaande de stelpost. De aannemer neemt verantwoordelijkheid voor de materialen en dat deze een provisie rekent is dan ook redelijk. De stelpost moet duidelijk omschreven zijn, zoals vermelding materialen en welk percentage de aannemer rekent. Is de stelpost niet duidelijk omschreven dan trek je als aannemer bij een discussie vaak aan het kortste eind. 

Vatbaar voor discussie

Een stelpost blijft voor discussie vatbaar. Vooral als de opdrachtgever bij moet betalen. Om niet te veel discussie te krijgen, is het van belang om zo min mogelijk stelposten op te nemen. Alleen als partijen echt nog niet weten wat de kosten zijn, is het verstandig een stelpost op te nemen. 

Contact

Neem gerust contact met ons op voor eventuele vragen. Onze juristen hebben veel ervaring op het gebied van het bouwrecht en de advisering daarin. Wij helpen graag en zijn te bereiken via info@ondernemingsjuristen.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *