Leestijd: 2 minuten

Een onderneming staat er niet rooskleurig voor en er rest niets anders dan het aanvragen van een faillissement. Op dat moment kan ook gekozen worden voor een WHOA-procedure (Wet Homologatie Onderhands Akkoord). Bij een WHOA-procedure ga je over tot het reorganiseren (herstructureren) van de onderneming of je zorgt ervoor dat de onderneming wordt geliquideerd zonder failliet te gaan. Dat laatste wordt ook wel de zachte landing genoemd.

Wat is de WHOA?

De wet biedt ondernemingen een extra mogelijkheid om een faillissement te voorkomen. Het doel van de WHOA is om ondernemingen met gezonde bedrijfsactiviteiten, die vanwege een zware schuldenlast failliet dreigen te gaan, te helpen met reorganiseren (herstructureren).

Dankzij de WHOA-procedure kan de rechter een onderhands akkoord tussen een onderneming en zijn schuldeisers goedkeuren (homologeren), waarbij alle betrokken en niet betrokken schuldeisers aan het akkoord gebonden worden. Je voorkomt hierdoor dat als één schuldeiser dwarsligt dat een levensvatbaar bedrijf failliet gaat. 

De WHOA om de schulden te herstructureren

De WHOA maakt het voor bedrijven mogelijk schulden te herstructureren door middel van een akkoord, dat bindend is voor alle schuldeisers en aandeelhouders. In dit geval moet de onderneming wel levensvatbaar zijn om door te starten. 

Het liquidatieakkoord binnen de WHOA

Stel een onderneming is niet levensvatbaar dan is er een mogelijkheid binnen de WHOA om een zachte landing uit te voeren. Het is namelijk voor ondernemingen aantrekkelijk als ze geen toekomstperspectief meer hebben om tot beëindiging van de onderneming over te gaan. In deze situatie biedt de WHOA de mogelijkheid om een zogeheten liquidatieakkoord aan te bieden aan haar schuldeisers. Bij een liquidatieakkoord wordt het gehele vermogen van de onderneming ter beschikking gesteld aan de schuldeisers, waarna de onderneming financieel kan worden afgewikkeld en beëindigd.

Contact

Neem gerust contact met ons op voor eventuele vragen. Onze ondernemingsrechtjuristen hebben veel ervaring met het begeleiden van ondernemers bij saneringen en de advisering daarin. Ook voor vragen omtrent de risico’s kun je bij ons terecht. Wij helpen graag. We zijn te bereiken via info@ondernemingsjuristen.nl of via telefoonnummer 035-2057340.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *